Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του νέου Δημάρχου Ξάνθης με αντιπροσωπεία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων. Μία συνάντηση που είχε ως αντικείμενο τα κτιριακά – στεγαστικά προβλήματα των σχολείων ευθύνης του Δήμου Ξάνθης.
Διαβάστε περισσότερα για τη συνάντηση από την ανάρτηση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης
« Αποτελέσματα συνάντησης του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Ξάνθης »
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6/6/2024 συνάντηση του νέου Δημάρχου Ξάνθης με αντιπροσωπεία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων. Μία συνάντηση που είχε ζητηθεί από τον σύλλογό μας (εκ μέρους και των τριών φορέων) από τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε ως αντικείμενο τα κτιριακά – στεγαστικά προβλήματα των σχολείων ευθύνης του Δήμου.
Τα θέματα που αφορούσαν την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συζητήθηκαν ήταν τα παρακάτω:
1. Ανέγερση νέου κτιρίου για το 20ο Δημοτικό Σχολείο.
Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι από την πλευρά του Δήμου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου, οπότε από εδώ και πέρα είναι θέμα της ΚΤΥΠ να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες για την ανέγερση του σχολείου. Επίσης, ζητήθηκε να τοποθετηθούν επιπλέον αίθουσες στο νηπιαγωγείο του οικισμού του Δροσερού.
2. Προβλήματα κτιριακής υποδομής των νηπιαγωγείων της πόλης. Αναγγέλθηκε η ανέγερση νέου κτιρίου στο οικόπεδο που βρισκόταν ο 1ος Παιδικός Σταθμός, για να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του 3ου νηπιαγωγείου. Επίσης μας ανακοίνωσε ότι στον σχεδιασμό του Δήμου είναι η ανέγερση νέου κτιρίου όπου θα στεγαστεί το 5ο νηπιαγωγείο σε ελεύθερο οικόπεδο του Δήμου στην οδό Σάρδεων, το οποίο πρέπει όμως πρώτα να «ξεκαθαρίσει» ιδιοκτησιακά, καθώς υπάρχουν καταπατητές.
3. 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης.
Η μεταστέγαση του ΚΕΔΑΣΥ σε άλλο κτίριο, ώστε να πάρει τους χώρους του το 1ο Ειδικό, αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας και όχι του Δήμου. Σε ερώτησή μας αν διαθέτει ο Δήμος κάποιο κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταστέγαση του ΚΕΔΑΣΥ, απάντησε ότι ο Δήμος δεν έχει στη διάθεσή του κάποιο «ενεργό» κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να παραχωρήσει γι’ αυτό τον σκοπό.
4. Αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των σχολείων.
Ο κ. Δήμαρχος μας δήλωσε ότι κατ’ αρχήν ο Δήμος προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία, ώστε να έχει εικόνα για τις πάγιες ανάγκες των σχολείων. Η σκέψη που υπάρχει είναι να υπάρχει ένα χρηματικό ποσό στη διάθεση κάθε Διευθυντή σχολείου για να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες. Από εκεί και πέρα για κάποια μεγαλύτερη ή έκτακτη δαπάνη, θα πρέπει να ζητείται εγγράφως από τις διευθύνσεις των σχολείων, υποσχόμενος την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανταπόκριση.
5. Έλεγχος σχολικών κτηρίων Α/μιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.
Ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου για τον έλεγχο των κτηριακών υποδομών των σχολικών μονάδων, αρχής γενομένης από την Α/μια εκπαίδευση, έτσι ώστε η κάθε σχολική μονάδα να έχει το δικό της ατομικό φάκελο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η όξυνση του προβλήματος της σχολικής στέγης τα τελευταία χρόνια, η οποία επιδεινώθηκε μετά και την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Εκφράστηκε δε απ’ όλες τις πλευρές η διάθεση για συχνή και ειλικρινή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.
Η φωτογραφία είναι από το δωρεάν αρχείο του Pixabay