Ανακοίνωση εξέδωσε ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης σχετικά με την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για επιβολή ποινών σε απεργούς διευθυντές/ντριες – προϊστάμενους/ές.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ – ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 2 ΜΜ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ

Στις 3 Απριλίου 2024 η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του ΓΓ του υπουργείου  Παιδείας, Γ. Κατσαρού, εξέδωσε εγκύκλιο εντολή (34412/Ε3/03.04.2024) με την οποία δίνει εντολή να αντικατασταθούν  από τη θέση τους όλοι/ες οι Διευθυντές/ντριες –Προϊστάμενες/οι σχολικών μονάδων, υποδιευθυντές μειονοτικών σχολείων, που υπερασπιζόμενοι/ες το Δημόσιο σχολείο και τους/τις μαθητές/τριές τους, μετέχουν σε νόμιμα κηρυγμένη αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο (κατ’ όνομα) της Παιδείας, αφού έστειλαν 14 φορές στα δικαστήρια τα εκπαιδευτικά σωματεία και Ομοσπονδίες με σκοπό να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τον επιθεωρητισμό, αφού δεν κατάφεραν να διασπάσουν την ενότητα του εκπαιδευτικού σώματος, το οποίο με ιστορικές μαζικές συνελεύσεις αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα, προχωρούν τώρα σε παύση στελεχών εκπαίδευσης (Διευθυντών και Προϊσταμένων), γεγονός που έχει να συμβεί από την εποχή της χούντας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο  3 χρόνια τώρα παλεύουν να επιβάλλουν το σχολείο της υποταγής και της εμπορευματοποίησης. Ένας από τους στόχους της των αναδιαρθρώσεων είναι και η επιβολή του Διευθυντή – manager, που ήδη έχει θεσμοθετηθεί στα ΕΠΑΛ, όπου  ο Υποδιευθυντής μπορεί πια να είναι διοικητικό στέλεχος και όχι εκπαιδευτικός!..

Παρά τις προσπάθειές τους όμως και τις απειλές, 3 χρόνια τώρα δεν κατάφεραν να διασπάσουν την ενότητα του εκπαιδευτικού σώματος, αλλά αντίθετα την ενίσχυσαν. Το αποδεικνύουν οι ιστορικές μαζικές συνελεύσεις  που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και οδήγησαν  στην απόφαση  της συνέχισης του αγώνα από την τελευταία ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ ( 1/4/24)

Προσπαθούν να σπείρουν το φόβο, αλλά να ξέρουν πως θα εισπράξουν οργή.

Το ζήτημα των διώξεων-παύσεων -αντικαταστάσεων σε απεργούς ξεπερνά τα όρια της εκπαίδευσης και αποτελεί αιτία πολέμου για όλα το εργατικό κίνημα.

Επισημαίνουμε στα στελέχη  εκπαίδευσης ( Διευθυντές Εκπαίδευσης που  ορίζονται να εκδώσουν πράξεις  παύσης – τα συμβούλια επιλογής & τα υπηρεσιακά  συμβούλια ) που καλούνται να υλοποιήσουν τις αυθαίρετες  πράξεις του ΥΠΑΙΘΑ  ότι οι συνάδελφοι είναι απεργοί και προστατεύονται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα!   Όσες, όσοι υπογράψουν και το παραβλέψουν έχουν προσωπική ευθύνη  και θα το αντιμετωπίσουμε με κάθε συνδικαλιστικό, νομικό και πολιτικό μέσο.

Απαιτούμε από τα μέλη των συμβουλίων επιλογής και των υπηρεσιακών συμβουλίων  να μη σκεφτούν ούτε στιγμή να στραφούν ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε κηρυγμένη απεργία-αποχή των Ομοσπονδιών & των σωματείων τους!

Θεωρούμε ακόμη στοιχειώδες ζήτημα συναδελφικής αλληλεγγύης, κανένας/καμιά  συνάδελφος,ισσα να μη δεχτεί να αντικαταστήσει διευθυντές-προϊσταμένους που θα επιχειρηθεί να  παυθούν.   Όποιος/όποια οριστεί αυθαίρετα σε διευθυντική θέση προς αντικατάσταση απεργού που έχει παυθεί, να δηλώσει αμέσως συμμετοχή στην απεργία – αποχή!

Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά!

Όχι μόνο δεν αλλάζουμε στάση αλλά αντίθετα κλιμακώνουμε τον αγώνα και διευρύνουμε το μέτωπο ενάντια στην αξιολόγηση. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!

Η υπεράσπιση του απεργιακού  δικαιώματος  είναι υπόθεση όλων και να καλούμε να πάρουν όλοι θέση: κόμματα, σωματεία, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ,  γονεϊκοί φορείς, η πανεπιστημιακή κοινότητα και όλο το εργατικό κίνημα μαχητικά και μαζικά να το υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα.

 Καλούμε το  ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να απαντήσει και σε αυτή την αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβερνητική επίθεση. Κανένας μόνος, καμία μόνη!

Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα και τους/τις  απεργούς εκπαιδευτικούς!
Καλούμε  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  – καταγγελίας του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης και του υπουργείου  τη Δευτέρα στις 2 μ.μ., έξω από τα γραφεία της Δ/νσης  Π.Ε. Ξάνθης.

 

Το Δ.Σ.  χαιρετίζει τους/τις συναδέλφους/ισσες που συμμετείχαν στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου.

Η γενική συνέλευση της Πέμπτης  28ης Μαρτίου ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων 20 χρόνων, τουλάχιστον! Η συνέλευση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την κήρυξη απεργίας αποχής –όπως έκαναν περισσότεροι από 70 σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ σε  όλη τη χώρα- καθώς και  πρόταση προς την Ολομέλεια Προέδρων για εκ νέου κήρυξη απεργίας – αποχής από τη ΔΟΕ! Το εξώδικο κήρυξης της απεργίας από τον σύλλογό μας παραδόθηκε την  Παρασκευή  29/3 και η απεργία-αποχή βρίσκεται ήδη σε ισχύ!

Παράλληλα, η Ολομέλεια των Προέδρων της Ομοσπονδίας αποφάσισε την επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής από τη ΔΟΕ, υλοποιώντας την εκφρασμένη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του  κλάδου, όπως αποτυπώθηκε στις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,                                                                                          Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει έναν ιστορικό αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ιστορικής σημασίας.

Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και πίστη στη συλλογική μας δύναμη απορρίπτουμε την αξιολόγηση, υπερασπιζόμαστε την εργασιακή και παιδαγωγική μας αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμαστε την εργασία μας και τα μορφωτικά δικαιώματα, για ένα δημόσιο σχολείο χωρίς αξιολογήσεις και κατηγοριοποιήσεις.

Υπογράφουμε όλοι/όλες (νεοδιόριστοι/ες-μόνιμοι/ες-αναπληρωτές/τριες) και τις δύο δηλώσεις  Α/Α (του συλλόγου και της ΔΟΕ) και τις πρωτοκολλούμε στο σχολείο. Σε περίπτωση νέου μηνύματος από αξιολογητή/τρια (σύμβουλο ή διευθυντή/ριας/προϊσταμένης) για σύναψη «συμβολαίου αξιολόγησης» ενημερώνουμε το Δ.Σ. και απαντάμε για τη συμμετοχή μας στην ΑΑ με τον νέο αριθμό πρωτοκόλλου.

Οι στάσεις εργασίας της ΔΟΕ ισχύουν κανονικά μια και δεν τις πήγε στα δικαστήρια το ΥΠΑΙΘΑ.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή!

Ανατρέπουμε τα σχέδια τους για διάλυση του δημόσιου σχολείου!