ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ Με αλήθειες και υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς και συνδικαλιστικές κορώνες

Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων-εκπαιδευτικών-μαθητών, που επιδιώκει να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί με κάθε πρόσφορο τρόπο. Στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα ο κλάδος απαντά δυναμικά, συντεταγμένα και με ενιαίο τρόπο όσο κι αν κάποιοι επένδυσαν, τις τελευταίες μέρες, στην πόλωση, τον διχασμό και τη δημιουργία της ψευδαίσθησης για «πούλημα» του αγώνα και για «ώθηση», στην εφαρμογή της αξιολόγησης. Δυστυχώς, γι’ αυτούς, δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που λέγανε τα ίδια στην τακτική μας απέναντι στην εσωτερική αξιολόγηση, για να αναδιπλωθούν στη συνέχεια και από κατήγοροι να γίνουν τότε υπερασπιστές των «ενιαίων» κειμένων. Το ΑυτόνομοΔίκτυοήταν η παράταξη που είπε με σαφήνεια ότι,όταν οι μορφές αγώνα πολεμούνται με «απαγορευτικά» από το σύστημα,δεν μπορεί να συνεχίζουν να αποφασίζονται σε επίπεδο Δ.Σ., χωρίς την εξασφάλιση μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε Γενικές Συνελεύσεις.

Στον κύκλο αυτών των Γενικών Συνελεύσεων σε όλη τη χώρα το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. επισήμανε με ξεκάθαρο τρόπο πως ο αντίπαλος είναι μονάχα η κυβέρνηση, ο αυταρχισμός της και οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που ασκεί, όσο κι αν κάποιοι πάσχιζαν μάταια να δημιουργήσουν  γι’ άλλη μια φορά, εσωτερικούς εχθρούς και «προδότες». Άλλωστε οι παρατάξεις που επένδυσαν στη λάσπη “ξέχασαν” να πουν στους/στις συναδέλφους ότι 1 μέρα πριν την απόφαση του δικαστηρίου η παράταξή μας είχε ψηφίσει και διασφάλισε ομόφωνη απόφαση για επαναπροκήρυξη της απεργίαςαποχής στο ΔΣ της ΔΟΕ, εφόσον η απόφαση του δικαστηρίου έβγαινε μόνο παράνομη. Αναδεικνύεται επομένως ότι η απόφασή μας δεν ήταν πολιτική αλλά υπεύθυνη στάση για να γίνει γνωστό πλέον στους/στις συναδέλφους τι συνεπάγεται η συνέχιση της απεργίας – αποχήςυπό το βάρος των δικαστικών αποφάσεων.

Οι Γενικές Συνελεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν, εμφάνισαν μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων/ισσών, που είχαμε καιρό να δούμε. Βέβαια, με (προσ-)γειωμένη ανάλυση, να ξεκαθαρίσουμε πως είναι άλλο η αυξημένη συμμετοχή, συγκριτικά με τις προηγούμενες συνελεύσεις, κι άλλο η μαζικότητα πλειοψηφική επί του συνόλου των εκπαιδευτικών.  Ωστόσο, μέσα από αυτές τις  Γ.Σ. αποτυπώθηκε ένα σημαντικό μέγεθος συναδέλφων/ισσών που επιδιώκει και επιλέγει τη συνέχιση του αγώνα και με τη μορφή της απεργίας – αποχής.

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε., στο πλαίσιο των Γ.Σ., απευθυνθήκαμε στους/τις συναδέλφους και παρουσιάσαμε αναλυτικά όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τον αυταρχικό στραγγαλισμό της κυβέρνησης με τη χρήση των δικαστηρίων, που δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα. Αυτό επικοινωνήθηκε από την παράταξή μας σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις, θέσαμε την ξεκάθαρη πρότασή μας για επαναπροκήρυξη μόνο από τη ΔΟΕ και στη βάση της πλειοψηφίας του κλάδου, με σεβασμό στο δικαίωμα των συναδέλφων/ισσών μας να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα  και την πραγματικότητα. Κάποιοι είπαν ότι “τρομοκρατούμε”τους/τις συναδέλφουςγιατί είπαμε την αλήθεια και θέσαμε όλο το πλαίσιο καθαρά, τονίζοντας σε ανακοίνωσή μας πως απέναντι σε τέτοιο πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό περιβάλλον μπορούμε να κινηθούμε  «…μόνο με όρους μαζικής συμμετοχής στον απεργιακό αγώνα και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά εξέγερσης. Εμείς, το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, πρώτοι και σχεδόν μόνοι, έχουμε πει ότι οι νόμοι των κυβερνήσεων, και στην προκειμένη περίπτωση της Ν.Δ., αντιμετωπίζονται κινηματικά και πολιτικά τελικά με νομοθετική κατάργησή τους».

Αυτό, εξάλλου, πράττουμε για τρίτη συνεχή χρόνια όταν αναλάβαμε το βάρος της ευθύνης για την υιοθέτηση της πρακτικής των Ενιαίων Κειμένων, τα οποία κράτησαν τον Κλάδο όρθιο απέναντι στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και που στην ουσία μας έδωσε τη δυνατότητα να βρισκόμαστε εδώ και να χαράσσουμε την πορεία μας σήμερα. Πρόκειται για τη βασική επιλογή στην οποία ασθμαίνοντας μπήκαν παρατάξεις (Παρεμβάσεις και ΑΣΕ/ΠΑΜΕ) που αρχικά μας κατηγορούσαν ως «προδότες» και «πουλημένους» ξανά.

Λαμβάνοντας υπόψη:

α) Ότι η ολομέλεια των προέδρων δε θα έχει απαρτία για τη λήψη της όποιας αγωνιστικής πρότασης (το πιθανότερο με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει), επομένως θα κληθεί το ΔΣ της ΔΟΕ να λάβει τις τελικές αποφάσεις, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και το κλίμα που μεταφέρουν οι πρόεδροι,

β) Ότι είπαμε την αλήθεια και παρείχαμε αναλυτική και εκτενή ενημέρωση, ως παράταξη κι ως Ομοσπονδία, για τα νέα δεδομένα και την επισφάλεια της επαναπροκήρυξης της απεργίας – αποχής,

γ) Ότι στις Γενικές Συνελεύσεις μεγάλος αριθμός συναδέλφων-ισσών ψήφισε υπέρ της επαναπροκήρυξης της απεργίας – αποχής,

δ) Την ανάγκη και το μεγάλο κρίσιμο μέγεθος των εκπαιδευτικώνπου δεν προσήλθε στις Γενικές Συνελεύσειςκαι τελικά όλοι οι εκπαιδευτικοί να μπουν στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση,

ε) Τη δημόσια πρότασή μας για επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής με συγκεκριμένες προϋποθέσεις από τη ΔΟΕ,

στ) Την ανάγκη να αξιοποιηθούν πλέον όλα τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας για να ελπίζουμε σε νίκες, πείθοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου να κρατήσει αντίσταση,

 

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών θα προτείνει και θα στηρίξει, αρχικά, την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από τη ΔΟΕ όπως και τη συνέχιση των στάσεων εργασίας που είναι η μοναδική μορφή ακύρωσης της αξιολόγησης, η οποία εμποδίζει την παρακολούθηση των διδασκαλιών από τους αξιολογητές και μπλοκάρει τη διαδικασία. Η κάθε παράταξη, πλέον, με τις θέσεις και την ψήφο της να αναλάβει τις ευθύνες της, για το αύριο που ανοίγεται στον κλάδο, και εκείνοι που αρέσκονται σε επαναστατικές κορώνες και βερμπαλισμούς και εκείνοι που δεν κινούνται αποφασιστικά λες και οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν από μόνες τους χωρίς να περάσουν στη βάση. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και μετά την κήρυξη της νέας απεργίας – αποχής (4ης συνολικά φέτος). Η τακτική της πολιτικής επιβολής μέσω των δικαστικών αποφάσεων, των εκβιασμών και των απειλών θα συνεχιστεί.

Για τον λόγο αυτό ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ δηλώνουμε πως δε θα εγκαταλείψουμε καμία μορφή αγώνα προκειμένου να μπλοκαριστεί η αξιολόγηση, με απώτερο στόχο ο νόμος αυτός όπως και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί και αντεργατικοί νόμοι να πέσουν μαζί με την κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε πως πρόσφατα η κυβέρνηση δε δίστασε να παραβιάσει το ίδιο το σύνταγμα, ώστε να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια – επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό μελλοντικά διατηρούμε στη φαρέτρα μας και τη δυνατότητα ενιαίας έκφρασης στα εξωδιδακτικά τμήματα της αξιολόγησης σύμφωνα και με την επιτυχημένη τακτική  των Ενιαίων Κειμένων.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για το σχολείο που επιδιώκουμε και για τη δημόσια εκπαίδευση που ονειρευόμαστε. Είναι η στιγμή να ενώσουμε δυνάμεις και να σταθούμε όρθιοι, χωρίς διαιρέσεις, χαρακτηρισμούς και αποκλεισμούς, ενάντια στην κυβερνητική λαίλαπα που θέλει να ισοπεδώσει κάθε κοινωνική κατάκτηση. Από τη στάση μας, την επιδίωξη για ένωση και όχι μοίρασμα δυνάμεων, από την προσπάθεια για καθολική συμμετοχή χωρίς κομματικά και παραταξιακά τσιτάτα θα κριθούμε όλοι μας και τώρα και στο μέλλον.

Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Πηγή