Ανακοίνωση εξέδωσε ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης για τη διενέργεια επιμορφωτικών σεμιναρίων την περίοδο των διακοπών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ενημερώθηκε για τον προγραμματισμό επιμορφωτικών δράσεων  της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ξάνθης  οι οποίες απευθύνονται σε προϊσταμένες νηπιαγωγείων και διευθυντές, διευθύντριες δημοτικών σχολείων για το τελευταίο  τριήμερο του μηνός Αυγούστου.

Επισημαίνουμε  ότι η επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών είναι αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής διαδρομής τους και οφείλει να ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες τους και τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου.

Επιμορφωτικές δράσεις οποιασδήποτε μορφής και περιεχομένου  οι οποίες διενεργούνται πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους,  συντελούν στην  καταστρατήγηση των  εργασιακών δικαιωμάτων (συμβάλλοντας στην ελαστικοποίηση του ωραρίου τους) με μεταφορά του εργασιακού ωραρίου στον ελεύθερο χρόνο των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί και βασικό δικαίωμά τους–και ταυτόχρονα υποχρέωση του κράτους-εργοδότη- είναι η παιδαγωγική τους θωράκιση. Είναι όμως και εργαζόμενοι και η τήρηση του ωραρίου τους είναι επίσης θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα.

Απέναντι στην όλο και εντεινόμενη προσπάθεια εδραίωσης της αντίληψης του ανά πάσα στιγμή διαθέσιμου εκπαιδευτικού η ομοσπονδία μας, Δ.Ο.Ε. έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει προτάσεις αναφορικά με την επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών ζητώντας  τη διοργάνωση των, κάθε είδους, επιμορφώσεων περιοδικά, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα προβλήματα και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής πράξης, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα ή εντός του εργασιακού ωραρίου (ή στα χρονικά διαστήματα μεταξύ 15-21 Ιουνίου, 1-10 Σεπτεμβρίου) και με την επιστημονική ευθύνη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.