Ανακοίνωση εξέδωσε το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης σχετικά με τις περικοπές στην παράλληλη στήριξη.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο (93506/Δ3/25-8-2023) που έχει σταλεί στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στα ΚΕΔΑΣΥ και στις σχολικές μονάδες της χώρας από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α προτείνεται να τοποθετηθεί ένας/μία εκπαιδευτικός παράλληλης ανά τμήμα, ανεξαρτήτως του πραγματικού αριθμού των παιδιών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη βάσει των γνωματεύσεων των ΚΕΔΑΣΥ.
Ο σκοπός αυτών των ‘’διευκρινήσεων’’ και μεθοδεύσεων είναι πασιφανής. Η εξοικονόμηση πόρων μέσω του περιορισμού των προσλήψεων εκπαιδευτικών για τα παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη. Εκτιμούμε ότι κριτήριο, δεν αποτελούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, ούτε οι εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων αξιολόγησης όπως είναι τα ΚΕΔΑΣΥ αλλά ένα χονδροειδές ‘’τσουβάλιασμα’’ διαφορετικών εκπαιδευτικών αναγκών χάριν ενός εξορθολογισμού που υπακούει περισσότερο σε οικονομικά παρά σε παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια.
Νωπές άλλωστε είναι οι δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας, κου Πιερακάκη, για νέο «Νόμο Πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή και Αναμόρφωση Παράλληλης Στήριξης», ενώ δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2014 που η τότε κυβέρνηση εισηγούνταν νόμο για την ειδική αγωγή ο οποίος προέβλεπε να μην διατίθενται εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης σε σχολεία με τμήματα ένταξης. Το ν/σχέδιο αυτό μπορεί να μην ψηφίστηκε τότε αλλά από ό,τι φαίνεται η φιλοσοφία του καλά κρατεί.
Πίσω λοιπόν από τα μεγάλα λόγια για το «αναβαθμισμένο σχολείο» βρίσκεται το σχολείο των ελλείψεων και της πλήρους μορφωτικής υποβάθμισής του. Η οδηγία του Υπουργείου στην πράξη σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης για άλλη μια χρονιά θα μειωθούν, χιλιάδες συνάδελφοι θα απολυθούν και πάρα πολλά παιδιά θα μείνουν χωρίς καθόλου στήριξη, με το βάρος να πέφτει στους γονείς, ή θα έχουν ελάχιστη στήριξη, μερικών ωρών την εβδομάδα, χωρίς ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τους παρέχει σταθερό και ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα.
Ως Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης δηλώνουμε ότι στεκόμαστε απέναντι σε πολιτικές που προωθούν περικοπές στις ανάγκες στήριξης των μαθητών μας αλλά και συγκαλυμμένες μειώσεις στις προσλήψεις συναδέλφων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Γίνεται σαφές ότι επιχειρείται χιλιάδες παιδιά να μείνουν φέτος χωρίς παράλληλη στήριξη ενώ, σύμφωνα με γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ, την έχουν ανάγκη και τη δικαιούνται για να έχουν πλήρη εκπαιδευτική υποστήριξη.
Για μία ακόμη φορά, οι περικοπές αφορούν ένα βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους, που είναι η εκπαίδευση και οι μορφωτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας και ακόμη περισσότερο όσων έχουν μαθησιακές δυσκολίες!!!
Καλούμε να γίνουν σεβαστές οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και οι επιστημονικές εισηγήσεις των αρμόδιων αξιολογικών φορέων ΚΕΔΑΣΥ για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Διεκδικούμε:
 Να δημοσιοποιείται ο αριθμός των κενών ανά ειδικότητα και να καλύπτονται όλα πραγματικά κενά με το απαραίτητο προσωπικό σε μία φάση.
 Να προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ)
 Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.
 Άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (σίτιση, στέγαση κλπ.)
 Μόνιμοι διορισμοί σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου και τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.