Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για τα σοβαρά σφάλματα στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων Εκπαιδευτικών, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Σοβαρά σφάλματα στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων Εκπαιδευτικών

Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί που επί σειρά ετών έχουν τύχει διοριστέοι σε θέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαιδεύσεως, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Πινάκων της υπ’ αριθ. 2ΓΕ/2023 Προκήρυξης (ΦΕΚ 4/20.2.2023/τ. ΑΣΕΠ), μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα, διαπιστώνοντας ότι εξαιτίας πολλαπλών ασαφειών διατυπώσεως και λαθών του πληροφοριακού συστήματος δεν τους είχαν προσμετρηθεί όλα τα μόριά τους, όπως θα έπρεπε.

Το συχνότερο και προβληματικότερο παράδειγμα είναι η καταγεγραμμένη και αναμφισβήτητη προϋπηρεσία τους, η οποία, ωστόσο, σε πάμπολλες περιπτώσεις, δεν μοριοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερη θέση στους πίνακες, από αυτή που θα έπρεπε να βρίσκονται κανονικά με βάση τα προσόντα τους, κατά παραβίαση της προβλεπόμενης υποχρέωσης διασταύρωσης των υποβληθέντων δικαιολογητικών, καθώς και των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, της χρηστής διοικήσεως και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν μετά από τόσα χρόνια εργασίας ως αναπληρωτές, εξαιτίας των παραπάνω λαθών και ασαφειών, να μην προσληφθούν, με βαρύτατες συνέπειες για τη σταδιοδρομία τους, την εργασιακή τους ασφάλεια και την επιβίωσή τους.

Απέναντι στις διαμαρτυρίες και τις επανειλημμένες οχλήσεις των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, δηλώνει αναρμόδιο και τους κάλεσε να καταθέσουν ενστάσεις, για να αποδείξουν την προϋπηρεσία τους ή άλλα κριτήρια που δεν μοριοδοτήθηκαν.

Ωστόσο, ο χρόνος εξέτασης των ενστάσεων είναι κατά κανόνα πολύ μεγάλος, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές εκπαιδευτικών που λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις επί των ενστάσεών τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλη διέξοδο από την κατάθεση δικαστικών προσφυγών, σε μια μακρόχρονη και δαπανηρή διαδικασία, ώστε να δικαιωθούν.

Ανάλογα παραδείγματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλάκις στο παρελθόν, ενώ σχετικά έχει τοποθετηθεί και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με ανακοίνωσή της από 12/06/24i. Στην εν λόγω ανακοίνωση, η ΔΟΕ:

• Ζητά, από μεν τη διοίκηση του ΑΣΕΠ, τη θετική στάση στην εξέταση των ενστάσεων των συναδέλφων, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες, από δε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. -η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είχε δεσμευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση- την παρέμβασή της για την αποκατάσταση των λαθών.

• Χαρακτηρίζει ως εξοργιστικό, «στη σημερινή ψηφιακή εποχή, να διακυβεύεται η επαγγελματική κατάσταση εκπαιδευτικών εξ αιτίας λαθών, για τα οποία, επί της ουσίας, δεν είναι υπαίτιοι οι ίδιοι και να καταδικάζονται έτσι σε παρατεταμένη ανεργία, γιατί το Υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ αντιμετωπίζουν με ασυγχώρητη αδιαφορία το γεγονός ότι πίσω από τους πίνακες και τα λάθη υπάρχουν εκπαιδευτικοί που επί χρόνια προσφέρουν στη δημόσια εκπαίδευση, αστήρικτοι, σε όλη την Ελλάδα καθώς και οι, με πολύ κόπο υπάρχουσες, οικογένειές τους».

• Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και το ΑΣΕΠ να προχωρήσουν στην άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου, με ενιαίο τρόπο, να λυθούν τα όποια προβλήματα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση πινάκων με διόρθωση των λαθών, κάτι που έχει γίνει, άλλωστε, και στο παρελθόν.

Επειδή, δεν είναι η πρώτη χρονιά που τα συγκεκριμένα λάθη και οι παραλείψεις σημειώνονται, με αποτέλεσμα να έχει πλέον διαμορφωθεί μια μεγάλη κατηγορία εκπαιδευτικών που βρίσκεται κάθε χρόνο σε μια άτυπη εργασιακή «ομηρία».

Επειδή, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας έχουν πολιτική ευθύνη να λάβουν μέτρα για να επιλυθούν άμεσα τα λάθη αυτά στους πίνακες και να μην επαναληφθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον, αντί να ρίχνουν την ευθύνη στο ΑΣΕΠ.

Επειδή, το Υπουργείο Εσωτερικών φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τη γενικότερη απαξίωση και υποβάθμιση του ΑΣΕΠ και οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για τη θεσμική του αναβάθμιση ως ανεξάρτητου και αδιάβλητου θεσμού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των ανωτέρω λαθών και ασαφειών στην με αριθ. 2ΓΕ/2023 Προκήρυξη ΑΣΕΠ και να επανακοινοποιηθούν οι πίνακες με διόρθωση των λαθών, αλλά και για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πηγή