Στις 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ μετά τις εκλογές της 93ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου. Η θέση μας ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. είναι σταθερή διαχρονικά. Με σαφήνεια ξεκαθαρίσαμε πως είναι  απαραίτητο να συγκροτηθεί Λειτουργικό – Διαπαραταξιακό – Αντιπροσωπευτικό προεδρείο, χωρίς προγραμματικές συγκλίσεις που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να προκύψουν, και σε αυτή τη βάση διεκδικήσαμε τις ευθύνες που μας αναλογούν σύμφωνα με τη σειρά συμμετοχής μας στο προεδρείο.

Η πάγια θέση μας προκύπτει από την ανάγκη να λειτουργήσει η ΔΟΕ με στόχο την αποτελεσματική αντιπροσώπευση των 80.000 εκπαιδευτικών που εκπροσωπούμε. Όπως έχουμε αποδείξει στην πορεία μας, όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίσουμε να αποτελούμε τον ρυθμιστικό παράγοντα για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΟΕ, συνδιαμορφώνοντας και συνθέτοντας με τις άλλες παρατάξεις σε αποφάσεις και δράσεις για την υπεράσπιση της δημόσια εκπαίδευσης και όλων των εκπαιδευτικών σε ένα, σαφές για εμάς, προοδευτικό πολιτικοσυνδικαλιστικό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο των θέσεων μας, όπως το πράξαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια,  αναλάβαμε, σύμφωνα με τη σειρά μας στο προεδρείο, τις θέσεις: του Ταμία και του Υπεύθυνου Βιβλιοθήκης και Υλικού. Η συγκρότηση ψηφίστηκε με 9 ψήφους από τις 4 παρατάξεις που συμμετέχουν στο προεδρείο (ΔΙΚΤΥΟ, ΑΣΕ, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ), ενώ οι Παρεμβάσεις δε συμμετείχαν στο προεδρείο με δικαιολογίες και προφάσεις. Είναι φανερό πως για τις παρατάξεις που συμμετέχουν στη συγκρότηση:

Α) Η ΑΣΕ ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε πριν 2 χρόνια, όταν για πρώτη φορά μπήκε σε προεδρείο. Μέχρι τότε δεν έμπαινε επικαλούμενη τη μη συμμετοχή των Παρεμβάσεων. Ως παράταξη ξεκαθαρίσαμε πως ο ρόλος του εκάστοτε προέδρου έχει καθαρά θεσμικά χαρακτηριστικά ενότητας και έκφρασης όλου του κλάδου και οι αποφάσεις των οργάνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να υλοποιούνται άσχετα αν υπάρχει παραταξιακή συμφωνία. Η επισήμανσή μας και η προσπάθεια να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά της ΑΣΕ ότι θα τηρεί τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων και του καταστατικού, παρ’ ότι ακούγεται αυτονόητο, έχει βάση σύμφωνα με την πορεία του συγκεκριμένου χώρου τα προηγούμενα χρόνια. Η δέσμευσή τους στην εφαρμογή του καταστατικού και των αποφάσεων των οργάνων (Γενικές Συνελεύσεις και ΔΣ ΔΟΕ) επιβεβαιώνουν ότι έπρεπε να γίνει αυτή η παρέμβαση για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας σε κάθε επίπεδο (πολιτικοσυνδικαλιστικό και αμιγώς λειτουργικό-διαχειριστικό).

Β) Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ ανέλαβαν τις θέσεις που τους αναλογούσαν με βάση το σκεπτικό της συγκρότησης όπως αναλύθηκε και όπως το πράττουν όλα τα χρόνια της διαπαραταξιακής λειτουργικής αποτύπωσης στο προεδρείο της ΔΟΕ.

Οι Παρεμβάσεις για άλλη μια φορά δεν κατάφεραν να εκπλήξουν κανέναν. Ανέπτυξαν, όπως συνηθίζουν, ένα θολό σκεπτικό περί συγκρότησης προγραμματικού προεδρείου, κάτι που στην πράξη είναι αδύνατον να γίνει και έμειναν εκτός προεδρείου από επιλογή. Δεν προσπάθησαν καν να κάνουν διερεύνηση για εναλλακτική συγκρότηση προεδρείου αποκλείοντάς το εξαρχής, τη στιγμή που σε τοπικούς ΣΕΠΕ, παρότι δεν συστήνονται προγραμματικά προεδρεία, συμμετέχουν κανονικά. Για μια ακόμη φορά ακολουθούν τον δρόμο της ανευθυνότητας, της μη ανάληψης ευθυνών και ως μέλη του ΔΣ, προφανώς,  θα συνεχίσουν την άγονη κριτική για τη διατήρηση του αφηγήματός τους.  Άξιο απορίας είναι οι ισχυρισμοί τους για τη στάση του ΔΙΚΤΥΟΥ με ανυπόστατες αιτιάσεις, με ψεύδη και διαστρέβλωση της αλήθειας για πολλοστή φορά. Μιλάνε ακατάληπτα περί συγκρότησης προγραμματικού προεδρείου από όλες τις άλλες δυνάμεις και δείχνουν την εμμονή τους (το γιατί θα απαντηθεί ιστορικά την επόμενη περίοδο) ενάντια στην παράταξή μας γιατί αναλάβαμε το Ταμείο. Σε όλους τους συναδέλφους/ισσες είναι απολύτως καθαρό  πως οι ίδιοι δεν μπαίνουν στο προεδρείο γιατί, με διάφορες προφάσεις, αποποιούνται κάθε ευθύνη, διαχρονικά, σταθερά και απροκάλυπτα. Η ανακοίνωσή τους πάντως μας προκαλεί ορισμένα ερωτήματα όπως π.χ. γιατί δεν ήθελαν/θέλουν να αναλάβουμε εμείς το ταμείο της ΔΟΕ; Από που τεκμαίρεται ότι η πρώτη παράταξη παίρνει και τον πρόεδρο και τον ταμία; Όλα τα χρόνια οι παρατάξεις επιλέγουν τη θέση ευθύνης σύμφωνα με τη σειρά τους (υπάρχουν τα πρακτικά συγκρότησης όλων των προηγούμενων ετών για όσους αμφισβητούν όσα αναφέρουμε) κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκπρόσωπος της παράταξής μας έχει περάσει τόσο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, του Αντιπροέδρου, του Οργανωτικού Γραμματέα και σήμερα του Ταμία. Με ποιο δικαίωμα βγάζουν το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι “εκβιάστηκε” η πρώτη παράταξη (ΑΣΕ), από όλες τις άλλες, για να αναλάβει το Δίκτυο τη θέση του Ταμία όταν η ίδια η ΑΣΕ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην παραταξιακή της ανακοίνωση; Μήπως τελικά όλα τα παραπάνω κρύβουν ζητήματα που αφορούν τη δική τους παράταξη; Θα φανεί προσεχώς…

Οι εκπρόσωποι του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών ΠΕ  με γνώμονα τις αποφάσεις του κλάδου, του ΔΣ και των Γενικών συνελεύσεων θα ασκήσουν τα θεσμικά τους καθήκοντα ως δύναμη ευθύνης όπως έχουμε αποδείξει διαχρονικά. Οι συνάδελφοι/ισσες μας έδωσαν την εντολή να λειτουργήσει η ΔΟΕ, το ανώτερο όργανο έκφρασης του κλάδου και αυτό θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε και να αγωνιζόμαστε για τη δημόσια εκπαίδευση που θέλουμε, για το σχολείο που ονειρευόμαστε.