Στην παραδοχή ότι σχεδόν τα μισά σχολικά κτίρια δεν έχουν περάσει από αντισεισμικό έλεγχο, προέβη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο Ευθύμης Λέκκας τονίζει ότι 22 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, «το πρόγραμμα που νομοθέτησε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ θα έπρεπε τα σχολεία να έχουν ήδη ελεγχθεί, για να βεβαιωθεί η ασφάλειά τους, ή να δρομολογηθούν εργασίες εκεί που χρειάζεται, πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης η οποία ξαναέφερε σε δημοσιότητα το αίτημα που είχε αποστείλει προς το Δήμο Ξάνθης για έλεγχο των σχολικών κτηρίων τον περασμένο  Μάρτιο. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Η ΕΛΜΕ Ξάνθης έστειλε στις 27/3 αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για έλεγχο των σχολικών κτιρίων.
Συγκεκριμένα, ζητήσαμε από τους Δήμους να ελέγξουν τα κτίρια των σχολικών μονάδων ως προς την αντισεισμική και την αντιπυρική προστασία αλλά και ως προς τη γενικότερή τους ασφάλεια και να προβεί σε όλες τις ενέργειες αποκατάστασης για την ασφαλή φοίτηση των μαθητριών και των μαθητών.
Ειδικά για τον δήμο Ξάνθης, όπου το αίτημά μας “παράπεσε” σε αναρμόδια υπηρεσία, στείλαμε και δεύτερο αίτημα στις 13/6. Προς το παρόν, το αίτημά μας έμεινε αναπάντητο από όλους τους Δήμους.
Τα σχολεία θα ανοίξουν σε λιγότερο από μήνα για τα παιδιά. Επαναλάβαμε σήμερα, 14/8, το αίτημα προς κάθε αρμόδια και υπεύθυνη υπηρεσία των Δήμων. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά οι Δήμοι θα ασχοληθούν με το θέμα, θα ελέγξουν τα σχολικά κτίρια και θα προβούν σε όλες τις ενέργειες αποκατάστασης ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία τον Σεπτέμβρη.
Αν μη τι άλλο, έρχονται και δημοτικές εκλογές….”