Η ΔΟΕ καταγράφει την ιστορία της σε 4 τόμους. Όπως υποστηρίζει η ομοσπονδία που είναι από τα πιο μακρόβια σωματεία στον συνδικαλισμό  πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς 100 χρόνια ύπαρξης, αγώνων  και διεκδικήσεων κατατίθενται σε 4 τόμους που επιμελήθηκαν οι ερευνητές  Σήφης Μπουζάκης, Χρήστος  Τζήκας,  Δημήτρης  Χαραλάμπους και Γιάννης   Μπέτσας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

“100 χρόνια ζωής, συμπλήρωσε το 2022 η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. 100 χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων,  σμιλεμένα με το όραμα ζωής των εκπαιδευτικών για μια δημόσια εκπαίδευση εύρωστη και δημοκρατική, ικανή να ανταποκριθεί ποιοτικά στις μαθησιακές ανάγκες όλων των παιδιών μας. Όραμα που πότισε την αποφασιστική και σκληρή πάλη των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια των αγώνων, ενάντια σε πλήθος δυσμενών πολιτικών και συγκυριών.

Την πολυκύμαντη αυτή ιστορική διαδρομή, ανέλαβε, έπειτα από την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., να καταγράψει και να αποδώσει στους εκπαιδευτικούς η ομάδα των εξαίρετων ερευνητών ιστορικών της εκπαίδευσης των Σήφη Μπουζάκη, Χρήστου  Τζήκα,  Δημήτρη  Χαραλάμπους και Γιάννη   Μπέτσα καθώς και  των ακούραστων συνεργατών τους.

Σήμερα, ως Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με μεγάλη συγκίνηση κρατάμε στα χέρια μας τους 4 καλαίσθητους τόμους  που σηματοδοτούν την ολοκλήρωση της, εξαιρετικά σημαντικής για την ιστορία του κλάδου μας, προσπάθειάς τους.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα διοργανώσει εκδηλώσεις παρουσίασης του ιστορικού αυτού έργου ώστε να γίνει κτήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.”